Skip to main content

Milenijalci i Generacija Z

 MILENIJALCIMA (Generacija Y) se smatraju svi oni rođeni osamdesetih godina prošlog veka, i početkom devedesetih, ili preciznije do 1996 godine.Smatra se da je njihov "maternji jezik digitalni jezik kompjutera igrica i Interneta". Ove generacije se protežu u rasponu od 20 godina, pa njihovi stariji članovi koriste kombinaciju komunikacije licem-u-lice i komunikacije putem elektronskih medija, dok mlađe generacije koriste digitalne tehnologije za međusobnu komunikaciju. 

GENERACIJOM Z se smatraju oni rođeni od 1997.Ne postoji konsenzus oko krajnje godine njihovog rođenja. To je prva generacija koja je imala Internet spremno dostupan tokom čitavog svog odrastanja. Pametni telefoni postaju sve popularniji i rasprostranjeniji u svetu, pa mnogi pripadnici ove generacije traže pametni telefon iako im zapravo nije neophodan. Procenjuje se da je, tokom 2015.godine oko 150,000 ili 10% svih aplikacija u Apple-ovoj prodavnici bilo povezano sa obrazovanjem i cilj im je bio da decu dovedu do koledža. Pametni telefoni nude potencijal za veće učešće u obrazovanju i više individualizovane instrukcije. Tako Genercija Z postaje potencijalno bolje obrazovana i bolje formirane ličnosti. 

Comments

Popular posts from this blog

BUDI DEO SLAGALICE

 Hajde da proslavimo činjenicu da, dok smo svi predivno jedinstveni, sa sopstvenim interesovanjima, strastima, vrednostima i uverenjima, svi pomažemo jedni drugima i radimo zajedno kao deo jedne veće  #slagalice. Da bi ste bili deo projekta i dobili svoj deo slagalice:   1) popunite  formular .   2) Kada popunite formular, na navedenu e-mail adresu  stići će vam šablon dela slagalice. Šablon odštampajte i u njemu nacrtajte ono što volite, što vas raduje, što vam izmami osme. To može biti crtež, reč, boja... bilo šta što predstavlja VAS. 3) Isecite svoj deo slagalice, slikajte mobilnim telefonom, pošaljite nam sliku na  miraspeakup@gmail.com  i postavite na društvene mreže sa #deoslagalice.  4) Zalepite svoj deo sa delovima svojih ukućana na prozor, da pokažete svima da ste deo veće slagalice. 

Milenijalci u obrazovanju

"Decu 21.veka uče odrasli iz 20.veka, koristeći planove i programe i tehniku iz 19.veka na kalendaru iz 18.veka!" Kada sam prvi put pročitala ovo, nasmejala sam se. 😄 Onda sam pročitala još jednom i shvatila KOLIKO ZAPRAVO ISTINE IMA U TOME!  Pošto sam ja počela da radim 1990 godine,prve generacije mojih učenika bili su MILENIJALCI (a da to nisam ni znala 😀). Milenijalci su generacija koju pažnja ne drži dugo. Oni više vole interaktivno učenje, rad na zajedničkim projektima i učenje iz iskustva.Veoma su komotni sa tehnologijom.  Te generacije su zahtevale kreativnost na času. Dakle, tada sam prvi put iskusila MEŠOVITO PREDAVANJE (BLENDED LEARNING) (kliknite za video!)  tj.kombinaciju tehnologije i klasičnog časa. OBRNUTI ČAS (FLIPPED CLASSROOM)  (kliknite za video!) je takođe bio nešto u čemu su moji đaci uživali.Pošto je to bio početak pojave pametnih telefona, više su se koristili kompjuteri i laptopovi. I dan-danas koristim oba pristupa, samo malo modifikov